Večernji program

Četvrtak, 13/10, 21 sati, predstava, Zagrebački plesni centar, Ilica 10 // Ulaz na predstavu se ne naplaćuje, a donacije gledatelja su dobrodošle te će biti iskorištene za podršku izbjeglicama u procesu integracije u hrvatsko društvo – što je i dio aktivnosti budućeg Interkulturnog društvenog centra. // Ulaznicu za predstavu možete rezervirati slanjem imena i prezimena na mejl zagrebotvorenigrad@gmail.com

BADco: Stranac

BADco_Stranac_photo_arhiva Dubrovačkih ljetnih igara_2

BADco. The Stranger / Stranac, photo: archive of Dubrovnik Summer Games / arhiva Dubrovačkih ljetnih igara, 2016.

Predstava je inspirirana romanom “Stranac”, Alberta Camusa

Polazeći od problema izostanka (su)osjećanja i očekivane emocionalne reakcije, projekt STRANAC preko Camusovog antijunaka Meursaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti. Ovo scensko čitanje STRANCA koncentrira se na tri dominantne slike preuzete iz romana; situacije ispovijesti, zatvora i trenutka samog ubojstva kao točke u koju se akumuliraju sve silnice romana. Rasvjetljavanjem narativa i diskursa kao pokušaja objašnjenja onoga što se dogodilo generira se ispovijesna razina, zakon prozirnosti. Gradnjom transparentne koreografske partiture mizanscenski se propituje izvedbena potentnost situacija i atmosfera upisanih u roman. Konačno, doslovno ispostavljeno rasvjetljavanju, ubojstvo kao središnje mjesto narativa izloženo je kao tableau neprestane prijetnje i scenska slika koja u gledateljevu oku uvijek ostaje nepotpuna u svojoj poetičnosti, uvijek nedovršena u iščekivanju vizualnog opuštanja, nejasna uslijed prevelike vidljivosti.

Goran Sergej Pristaš – režija
Goran Ferčec – dramaturgija i tekst
Nikolina Pristaš – koreografija i izvedba
Zrinka Užbinec – koreografija i izvedba
Ana Kreitmeyer – koreografija i izvedba
Petar Milat – tekstualni prilozi i izvedba
Alen Sinkauz – glazba i izvedba
Nenad Sinkauz – glazba i izvedba
Siniša Ilić – crteži i scena
Silvio Vujičić – kostimografija
Alan Vukelić – oblikovanje svjetla
Jasmin Dasović – oblikovanje zvuka
Iva Dežmar – maska
Lovro Rumiha – produkcija

Posebna zahvala – Maria Tsitroudi, Anders Paulin

Više na:

The Stranger / Stranac

 

Petak, 14/10, 19 sati, predavanje, Akademija dramskih umjetnosti, Frankopanska 22

Rustom Bharucha, School of Arts and Aesthetics at Jawaharlal Nehru University, New Dehly, Indija
Preispitivanje interkulturalizma: od izvedbe do politike

rustom-image-1

Rustom Bharucha će u ovoj dijaloškoj intervenciji pokazati kako se od 1970-ih «interkulturalizam» kao kategorija koristi u europsko-američkoj praksi i teoriji izvođenja. On će skrenuti pozornost na neke od osnovnih motiva na kojima se temelji njegova kritika interkulturalizma unutar šireg etosa liberalnog individualizma s naglaskom na politiku prisvajanja, dekontekstualizacije, egzotične upotrebe Drugih i kulturnog turizma. U tom kontekstu će istaknuti kako interkulturalizam kao politiku zagovaraju širom Europe političari i kreatori politike koji je sve češće koriste kao kritiku percipiranog neuspjeha multikulturalizma. Ističući raskol koji postoji između izvedbenog diskursa interkulturalizma i njegove suvremene upotrebe u raspravama o javnoj politici, on će izbaciti neka kritička nagađanja o tome što se može naučiti na razini politike iz kreativne interakcije u izvedbenom sektoru, s posebnim osvrtom na marginalizirane sektore društva. Do koje se mjere izgradnja interkulturalnog centra u Zagrebu može promatrati kao izvedbeni eksperiment u društvenoj preobrazbi?

Subota, 15/10, 20h, Pogon, Tnjanski nasip bb // ulaz besplatan

parainstitut-indos-19

Damir Bartol Indoš (HR): Jedan ili više šahtofona
interaktivna zvučna instalacija & performans
Instalacija se može razgledati od 16. do 17.10.2016. od 17:00 h do 20:00 h.

Damir Bartol Indoš u Pogonu Jedinstvo predstavlja novu šahtofonsku audio-vizualnuinstalaciju za izvođenje, opružnu zvučnu skulpturu za 10 izvođača koja će ujedno biti i okosnica za sljedeće radove: performans E.Z.P., koji se oslanja na cut-up poeziju Williama S. Burroughsa i afričku dječju horor priču, istražujući i stvarajući improvizacijske dionice pomoću šahtofonskih instrumenata i partitura za 4 izvođača, te 9,81 m akceleracionizma, reflektofonsku instalaciju napravljenu od željezne konstrukcije širine 1 m, dužine 2,8 m i visine 1 m za 2 izvođača.

U suradnji s Udruženje za razvoj kulture „URK“ + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse