Radionice i ostali sadržaji

Program radionica i ostalih programa konferencije

Svoje aktivnosti u Interkulturnom društvenom centru predstavljaju i:

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR): projekt COMPASS (subota 15/10, 13-17)
Cilj projekta COMPASS je pridonijeti izgradnji pravednog, društveno i okolišno odgovornog društva kroz razvoj novog stručnog kurikuluma za online trening na području održive prenamjene i obnove javnih prostora. Projekt se provodi u 5 zemalja (Italija, Bugarska, Njemačka, Hrvatska i Rumunjska) te uključuje niz aktivnosti koje se implementiraju da bi se poboljšao proces participativne i održive prenamjene i obnove urbanih lokaliteta diljem Europe.
U sklopu projekta snimljeni su kratki filmovi u kojima su prikazani primjeri dobre prakse, a čija je namjera potaknuti da se napušteni i zapušteni gradski prostori ne zanemaruju niti ruše, nego osvijestiti njihove potencijale za transformacijom. Više

Udruga bivših učenika Škole primijenih umjetnosti i dizajna (UBU) 
U krugu Škole – Zeleni val je kulturno‐umjetničko i edukativno događanje koje se odvija u Centru Zagreba i bavi se višeslojnim analiziranjem tkiva donjogradskih blokova i predstavlja okvir za mikro‐urbanističke participativne i interdisciplinarne intervencije kao model urbane revitalizacije. U programu sudjeluju učenici ŠPUD‐a, bivši učenici ŠPUD‐a, a danas eminentni umjetnici s područja likovnih umjetnosti, a obuhvaća niz umjetničkih istraživanja, predavanja,umjetničkih radionica, debata, produkciju umjetničkih radova te izlaganje u Galeriji HDD‐a.
Na ovoj konferenciji projekt se predstavlja nizom otvorenih dijaloga sa sudionicima i gostima koji će biti snimani i arhivirani kao dopuna mapiranju koje se provodi ovim projektom otvarajući dodatno prostor mladim sudionicima za upoznavanje sa predstavljenim modelima razvoja gradova i inovativnim prijedlozima unaprijeđenja svoje okoline.

udruga Artless Bembo – Izložba koja tematizira bivšu lokaciju TVORNICE ULJA ZAGREB / MARGARIN I MAJONEZA u sklopu projekta Inkubatora umjetničkih projekata baziranih na tragovima industrijske baštine socijalizma. Više

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture

portal Kulturpunkt.hr

Vestigium

 

Radionice:

Prijave na sve radionice su do petka 14. listopada do 17 sati, na adrese navedene u opisima. Sve radionice, prezentacije i sajam održavaju se na glavnoj lokaciji konferencije, u Vlaškoj 87.

Subota, 13:00
Prezentacija: socijalna zadruga Okus doma (Iva Grubiša)
Okus doma je kulinarsko- jezično-kulturna zadruga koja okuplja izbjeglice, azilante, tražitelje azila, osobe migrantskog podrijetla te lokalne ljubitelje kulinarstva, jezika i kulture. Kroz socijalno poduzetništvo zadruga nastoji omogućiti ekonomsku emancipaciju izbjeglica, kvalitetnu integraciju te otvoriti prostor za interkulturalni dijalog. Okus doma vodi se principima horizontalnog upravljanja, solidarnosti, inkluzivnosti i održivog razvoja.

Subota, 13.30-16.30
Radionica o interkulturnoj medijaciji u obrazovnom sustavu

U sklopu konferencije održat će se radionica za obrazovne radnike i radnice koji u svom radnom iskustvu imaju doticaja s djecom migrantima. Cilj nam je prodiskutirati poteškoće s kojima se sreću u radu te čuti primjere dobre prakse u nadilaženju izazovnih situacija kao i razgovarati o idejama koje mogu doprinijeti boljem razmijevanju te lakšoj integraciji djece. Ova radionica je korak u osmišljavanju kvalitetne podrške za obrazovne radnike/ce u radu s djecom različitog kulturnog naslijeđa.

Centar za mirovne studije organizacija je koja se posljednjih 20 godina bavi obrazovnim politikama te područjem migracija i integracije. Prepoznajemo aktualnost potrebe podrške obrazovnim radinicima u uključivanju i integraciji djece migranata i izbjeglica. S ciljem odgovora na te potrebe, u procesu smo izrade obrazovnog modula interkulturne medijacije koji će koristiti radnicima i radnicama različitih profila koji se u radu susreću s migrantima i izbjeglicama, a spoznaje i zaključke ove radionice uključit ćemo u kreiranje tog programa.

Ciljevi spomenutog obrazovnog programa su sljedeći:

  • informirane i primjerene reakcije u situacijama kulturnih nerazumijevanja
  • stjecanje vještine transformacije sukoba i medijacije
  • razvoj osjetljivosti za prepoznavanje i razumijevanje kulturnih razlika te iskustava i konteksta drugih
  • proaktivno pronalaženje rješenja

Provedba ovog obrazovnog programa planirana u 2017. godini.

Za prijavu na radionicu potrebno je poslati: kratku biografiju s fokusom na stručnu pozadinu i dosadašnje iskustvo (posebno u radu s migrantima i izbjeglicama, osobama drugačijeg kulturnog naslijeđa) te motivaciju za sudjelovanjem.
Prijave šaljite na mail: lovorka.bacic@cms.hr s naslovom: prijava za radionicu o interkulturnoj medijaciji

Centar za mirovne studije (CMS) izrastao je iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji (Volonterski projekt Pakrac, 1993.  -1997.), gdje se 1996. godine prvi put i razgovaralo o osnivanju organizacije. Formalno je osnovan godinu kasnije, s namjerom promicanja vrijednosti nenasilja, društvene pravde, poštivanja ljudskih prava, tolerancije i prihvaćanja različitosti kroz participativne metode mirovnog obrazovanja, istraživanja i javnog zagovaranja.

Subota 15/10, 14:00-15:00
Radionica razmjene bez novaca
Svi imamo znanja i vještine koje bismo mogli podijeliti s drugima, svi imamo nešto što nam više ne treba a bilo bi korisno nekom drugom. Naučite kako pokrenuti grupu za razmjenu bez novca u svom susjedstvu, školi ili na radnom mjestu.
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz obavezne prijave na: parkticipacija@gmail.com

Pop-up savjetovalište za urbanu permakulturu otvoreno je za svu zainteresiranu javnost od 13:00-17:00 

Posadili ste biljke na balkonu ali ne izgledaju zdrave? Neugodni mirisi se šire iz kompostne kante? Pitate se da li se može napraviti šumski vrt u minijaturnom dvorištu, da li vam se isplati skupljati kišnicu ili grijati stan efikasnije nego do sad? Kako nagovoriti susjede da nešto skupa organizirate? Navratite i pitajte Parkticipaciju 🙂
Napomena: ovo savjetovalište ne može zamijeniti praktične radionice ili tečajeve permakulturnog dizajna, ali možemo odgovoriti na vaša konkretna pitanja te vas uputiti na moguća rješenja, naročito ako ste već nešto počeli raditi i pitate se koji je sljedeći korak, ili ste naišli na neočekivane probleme.

Parkticipacija, udruga za promicanje urbanu permakulturu, bavi se promicanjem održivih lokalnih sustava proizvodnje i opskrbe hranom (poput urbanih vrtova i grupa solidarne razmjene), odgovornog gospodarenja resursima vezanim uz proizvodnju, opskrbu i zbrinjavanje ostataka hrane (poput kompostiranja i sprečavanja bacanja hrane) i održivih praksi dobre ekonomije, te osnaživanjem građana u samoorganizaciji i podržavanjem društvene tranzicije prema održivim i otpornim zajednicama. Parkticipacija se zalaže za promicanje permakulturnih vrijednosti i praksi u urbanim područjima, povećanje bioraznolikosti urbanog prostora i uključivanje zajednice u donošenje odluka o osmišljavanju urbanog prostora.
Facebook stranica Parkticipacije: www.facebook.com/ParKticipacija

Subota, 15/10, 14-16 sati
Dizajnerska početnica u gostima: Dizajnerski crtež

Nagrađivana dizajnerica i edukatorica Danijela Domljan poučit će osnovnoškolce i mlađe srednjoškolce osnovama dizajnerskog crtanja.

Crtanje predmeta kojeg gledamo ili prenošenje ideje ‘iz glave’ na dvodimenzionalnu
plohu iziskuje poznavanje i posjedovanje određenih vještina i znanja. Jedna od
metoda kojima se služe dizajneri je dizajnerski prostoručni crtež. Na radionici
polaznici stječu vještine kako vidjeti i crtati odnose, kako predočiti predmete na
podlozi, metodu viziranja i ‘perspektive’, elemente dizajna, stječu uvid kako postići
dobru koordinaciju glave (oka) i pokreta (ruke) i druge vještine kao pomoć u
prikazivanju budućih ideja.
Doc. dr. sc. Danijela Domljan, rođ. Janković, magistra dizajna, članica je HDD-a u
profesionalnoj kategoriji, nagrađivana dizajnerica s dvadesetogodišnjim iskustvom
rada u dizajnu namještaja i obrazovanju mladih u području dizajna proizvoda od
drva. Prva je dizajnerica doktor znanosti u biotehničkom području, doktorirala s
temom ‘Oblikovanje školskog namještaja kao preduvjet očuvanja zdravlja učenika’ na
Šumarskom fakultetu u Zagrebu, gdje radi kao docent. Od 2012. do danas u HDD-u je
vodila četiri Dizajnerske početnice ‘Dizajnerski crtež’, koje su i dalje među
najposjećenijim i najzanimljivijim radionicama u našem programu.
Prijaviti se možete na dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.
Na radionicu se mogu prijaviti polaznici viših razreda osnovne škole te srednjoškolci.

 

Subota, 15/10, 13-17 mapiranje i prikupljanje materijala // prezentacija projekta u 14 sati
Zagreb za plitki džep
Zagreb for Small Wallets ili Zagreb za plitki džep polazi od ideje alternativnog gradskog vodiča s informacijama o gradu primjenjivima na gotovo svaku situaciju u svakodnevnom životu: od prehrane i nabave odjeće do kulturnog sadržaja i komunikacije. Vodič je namijenjen onima koji su tek započeli život u Zagrebu, ali i svima drugima koji žele participirati u svakodnevnom životu grada bez većeg financijskog troška, polazeći od ideje razmjene znanja i iskustva.

Projekt su započele Katerina Duda i Marte Kräher tijekom boravka na Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu u 2015/2016 godini, kao reakcija na svakodnevicu u Stuttgartu (Stuttgart for Small Wallets), bogatom gradu s velikim priljevom novih stanovnika, migranata i studenata.

Ideja je proširiti koncept na druge gradove, a način rada sastoji se od nekoliko faza: prikupljanje informacija o gradu kroz formu radionice, instalacija u prostoru koja poziva posjetitelje na nadopunjavanje informacija, komentare i refleksiju, i naposljetku, tiskanje vodiča. Tiskana forma je jednostavna i jeftina, laka za reprint i distribuciju, funkcionirajući po principu nadopuni, kopiraj i šalji dalje.

Više informacija o štutgarskom projektu na linku:
schloss-post.com/stuttgart-small-wallets/