Kontakt i lokacije

Janja Sesar, koordinator, platforma Upgrade
Antun Sevšek, stručni suradnik, platforma Ugprade
zagrebotvorenigrad@gmail.com

Sva događanja u sklopu konferencije održavaju se u Vlaškoj 87 (bivša vojna bolnica, ulična zgrada), osim sljedećih programa:

  • 13/10, 21 h: predstava “Stranac” (BADco.); Zagrebački plesni centar (Ilica 10); Ulaz na predstavu se ne naplaćuje, a donacije gledatelja su dobrodošle te će biti iskorištene za podršku izbjeglicama u procesu integracije u hrvatsko društvo – što je i dio aktivnosti budućeg Interkulturnog društvenog centra. Ulaznicu za predstavu možete rezervirati slanjem imena i prezimena na mejl zagrebotvorenigrad@gmail.com
  • 14/10, 19 h: predavanje Rustoma Bharuche; Akademija dramskih umjetnosti (Frankopanska 22)
  • 15/10, 20 h: interaktivna zvučna instalacija i performans Damir Bartol Indoša: Jedan ili više šahtofona (Galerija Močvara, Trnjanski nasip bb)

O staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87

“Stara vojna bolnica”, je osim kompleksa Badel-Gorica, jedna je od dvije tzv. brownfield lokacije (napuštene industrijske ili kulturne baštine) u gradu Zagrebu, predviđene za društvenu namjenu. Kompleks je smješten u Vlaškoj 87, a prve zgrade nastale su kao dio austrougarskog vojno-liječničkog kompleksa i izgrađene su prema projektu Antona Steidla 1833. g. koji je do 1862. proširen primarno za potrebe bolnice. Bolnička zgrada nalazi se u dvorištu cijelog kompleksa, a na Vlašku ulicu gledaju bivši vojni garnizoni koji su kasnije prenamijenjeni u sobe za osoblje i bolesnike. Danas je ovaj prostor prazan i kompleks je gotovo potpuno napušten. Prostor u prizemlju koristi udruga ratnih veterana i jedan kipar, a često služi kao kulisa snimanju filmova i serija. U staroj vojnoj bolnici u posljednjih se nekoliko godina održalo više kulturnih događanja poput Muzeja ulične umjetnosti, Dana D (međunarodnog festivala dizajna) i festivala Design District.